jestem sentymentalna. jak coś mi smakuje, jeśli coś lub kogoś lubię, to wracam. do ulubionych i sprawdzonych smaków szczególnie. tak właśnie jest z mieszanką przyprawową z Kamisa.
meksykańska zupa z kukurydzy. brzmi mdło, wiem. słodka, ciężko strawna kukurydza. ale kuchnia meksykańska daje nadzieję na przełamanie słodyczy ;)
czego potrzebujemy do przygotowania? kukurydza puszek 2, pierś z kurczaka raz, cebula, dwie pyry, łycha miodziku i śmietana.
jako że mam ostatnio zakupową sklerozę i rzadko posiadam w domu cebulę, ostatnia wersja była bez cebulaka. śmietana też jest zbędna, dla mnie w zupie niczego nie zmienia, ewentualnie powoduje szybsze skwaszenie. bo właśnie ta mi się kiedyś zepsuła, ale tylko i wyłącznie z mojej winy, bo zapomniałam ją schować do lodówki :(
więc sprawa jest niezwykle prosta. rozpuszczamy masło w garze, podsmażamy cebulę, dorzucamy odsączoną kukurydzę, zalewamy wszystko wodą i dodajemy ziemniaki oraz pierś.
gotujemy do miękkości ziemniaków, pierś wyławiamy z garnka, resztę blendujemy, dodajemy wody, wsypujemy magiczną mieszankę przyprawową, śmietanę i miód, gotujemy.
pierś kroimy w kostkę lub jak kto lubi, w kwadraciki, serduszka, tudzież podajemy w całości. dorzucamy kurkę na talerz, do zupy.
jeśli lubiecie słosko - ostre smaki - polecam tą zupę!
genialna na obecną pogodę, rozgrzewa i napawa optymizmem, daje nadzieję na lepsze jutro. i co najważniejsze - jest treściwa, co do zupy jest raczej niepodobne! ;)
upolowano w: Netto
cena: 1,49
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz